De denkbeeldige koffer is degene die we allemaal met ons meenemen, degene die onze geheimen bevat, onze verloren illusies en degenen die nog ademen, en de herinneringen aan onze gefantaseerde levens.

The Imaginary Suitcase is ook het derde incarnatie van Laurent Leemans, zanger en gitarist van CeilÝ Moss van 1996 tot 2015 en nog vroeger zanger van de arty-new wave-groep La Vierge du Chancelier Rolin in de jaren 90.

Cracker zong "what the world needs now is another folksinger like I need a hole in my head" en ze hadden het niet mis, maar in 2012 werd het verlangen om bepaalde nummers tot leven te brengen die hun plaats niet hadden gevonden in het repertoire van zijn vorige groepen sterker dan de angst om de zoveelste ezel te worden die zijn humeur op anderhalf twee akkoorden toetert en je laat begrijpen wat Schopenhauer bedoelde toen hij sprak over verveling als een metafysische ervaring ...

Dit is hoe Laurent zijn eigen nummers liet horen, zonder opschepping maar met veel intensiteit, opgebouwd rond een sterke, diepe en veelzijdige stem (denk aan de zoon die Ani DiFranco en Leonard Cohen hadden kunnen hebben), die even goed kan strelen, kietelen of krassen, met een scheermes geschreven teksten over leven, dood en de griezelige momenten daartussen, geposeerd op bedrieglijk eenvoudige akkoorden van akoestische en elektrische gitaren of autoharp met ietwat percussie om een verrassend dicht, genereus en gevarieerd voor een enkele man klank te leveren.

Dit project, dat begon als een recreatie en waarvan Laurent niet veel verwachtte behalve het ego´stische plezier om persoonlijke liedjes leven in te blazen, heeft een nogal onverwachte omvang aangenomen. Nadat hij zijn tanden had gezet in de open mics en andere open podia van het koninkrijk (echt vreemd en verontrustend om alleen op een podium te staan terwijl je altijd een half dozijn uitstekende muzikanten hebt gehad om op te leunen!), begonnen concerten te volgen. Dan kwamen lovende artikelen en enthousiaste commentaren in de blogosfeer en vergeet niet de occasionele samenwerking met Jean-Franšois Durdu (van CeilÝ Moss, Camping Sauvach en Bow), Marc Gunn (van de Brodbingnagian Bards), Jessica Kilroy, Seesayle, Formiga & Cigale, Tiny (van Doosra), Marieke Lightband of Florence Estragues. Je zou kunnen zeggen dat TIS een beetje een cultband is geworden, met een publiek dat zeker niet enorm in maat is, maar reuzachtig is in zijn gehechtheid en loyaliteit. Mogen ze allemaal worden bedankt!

The Imaginary Suitcase bracht sinds 2012 negen albums, ÚÚn live en twee zelf geproduceerde singles uit en speelde bijna 400 concerten in heel BelgiŰ en meer af en toe (voorlopig, hehe ...) in Nederland en in het noorden van Frankrijk.

Het laatste album The Gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter, uitgebracht in februari 2020, is zonder twijfel zijn meest persoonlijke, intense en oprechte werk tot nu toe. Een grote stap ook in de evolutie van TIS van een intieme stijl naar iets meer flamboyant.

Kort na de release van The Gods... werd de indruk dat Laurent alles wat hij in staat was als helemaal solo artiest te geven sterker en sterker. Toeval of noodlot zette de zangeres Janaina Costa (OK Lion) en de gitarist, Madolinist en Dobroist Vincent Romain (Clover Stompers, Linda Lou & the Line Movers, Thea & the Mugs plus een heleboel projecten in de blues en jazz scene) op zijn pad. Sinds iets minder dan een jaar treedt dus The Imaginary Suitcase als duo (Jana en Laurent, Vincent heeft het druk en begeleidt ons wanneer het voor hem mogelijk is) op, met verbluffende resultaten. De stemmen van Janaina en Laurent versmelten en vullen elkaar prachtig aan, en Vincent met zijn jazz- en bluesachtergrond verlicht de nummers met subtiliteit en elegantie. Tijdens de eerste maanden van deze samenwerking werkte TIS op veel covers (een goede manier om elkaar te temmen), maar er zullen binnenkort nieuwe 6-handed composities verschijnen...

Wordt meer dan ooit vervolgd...